Повод за настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите

...
Повод за настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите за нападението над Гешев: Това е терористичен акт

Повод за актуалната декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България е днешният невиждан акт на принуждение срещу Главния прокурор на Република България, за който няма да е пресилено да се каже, че съставлява терористичен акт. Нещо повече. Днес станахме свидетели на смело и безогледно, невиждано до момента нахлуване срещу законността и демократичните устои в страната, жестоко тъпчене правилото на правовата страна и нападателно вмешателство в независимостта на съдебната власт, без еквивалент досега.

Асоциацията на прокурорите в Република България не може да остане безучастна пред тази невиждана по своите мащаби демонстрация на експанзия, която се явява невиждана офанзива освен срещу личността на господин Гешев и неговото семейство, освен против персоналната цялост на редовите български магистрати и техните фамилии, а въобще против правораздаването и цялостния правов ред в страната. От името на цялата професионалната общност на прокурорите показваме безапелационната си позиция на непримиримост и остро осъждаме сходни дръзки закани за живота и здравето на който и да е магистрат и членовете на неговото семейство, още повече, че в тази ситуация е съществувала действителна заплаха и за безграничен брой граждани. Противопоставяме се изрично на всяка форма на експанзия като тотално неприемлива в една демократична и правова страна, ориентирана към европейските полезности. Тероризмът във всичките му форми основава смут и боязън в популацията, а ориентиран против фигура като Главния прокурор означава, че задачата е подриване на държавността, тъпчене на конституционния ред и правда и изцяло застрашаване върховенството на правото.

От дълго време Прокуратурата е подложена на масирани офанзиви от различни посоки и най-вече от политическите среди, което цели разцепление. Вчерашният атентат против държавността сподели, че когато управляващите са разединени, никой не е в сигурност. Това е терористичен акт срещу държавата, в лицето на един от тримата висши представители на съдебната власт. Много добре планувано и професионално квалифицирано и изпълнено смъртоносно нападение, без диря от скрупули за ориста на възможните жертви. В България към този момент никой не е в сигурност след днешния ден.

Въпреки чудовищното посягане, Прокуратурата на Република България е мощна и непоколебима в битката с престъпността. Българските магистрати не могат да бъдат сплашени. Дошло е време нарушителите да разберат колко ефикасна може да бъде българската страна в отбрана на своите граждани.

Оставаме поредни в непримиримостта си към всевъзможни форми на атаки към магистрати освен от системата на Прокуратура на Република България, а въобще към съдебната власт, тъй като днешният атентат съставлява жестоко посягане срещу независимостта на правосъдната система. Животът и сигурността на всеки български жител, включително и на българските магистрати, са неприкосновени и са обезпечени от

Конституцията и законите. Призоваваме всички институции, гражданското общество и медиите да осъдят остро това посягане! Обратното би означавало да позволим на престъпността, хаосът и произволът да доминират в страната ни, което е неприемливо в едно цивилизовано гражданско общество.

Апелираме към Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да излезе с Декларация в съответствие с настоящия Механизъм за обществена реакция на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, утвърден с Решение на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет по Протокол № 9/20.03.2019г., която да бъде публикувана в Публичния указател на случаите на посягане срещу независимостта на правосъдната власт и да бъде изпратена до всички отговорни европейски институции, тъй като в тази ситуация се касае не за лична атака срещу личността на господин Иван Гешев, а за огромно посягане срещу устоите на правосъдната власт за заплашване, намаляване и разцепление. Сега е моментът цялата колегия да се консолидира в отбрана на своята независимост. Само могъща, единна и твърда социална реакция може да промени това.

Ето за какво, ние, членовете на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, призоваваме към единна институционална реакция по мотив невиждания теротирстичен акт.

На 02.05.2023г. всички магистрати в страната обявихме нашето единение, като излязохме пред правосъдните покои и се обявихме изрично срещу опитите да бъдем сплашени посредством интервенция в самостоятелната правосъдна система, и изказахме съпричастност към нападението над господин Гешев, както и своята безусловна поддръжка към труда на българските магистрати, които въпреки огромния напън, на който са подложени, извършват всекидневно и почтено служебните си отговорности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР